Felsök din el själv vid strömavbrott

Strömavbrott kan ske av flera olika anledningar. Vid planerade elavbrott skickar oftast elbolagen ut information till dig i god tid. Vid oplanerade elavbrott kan du använda dig av lathunden som vi beskriver här:

1. Är det mörkt hos dina grannar?

Är det mörkt hos både dig och dina grannar ligger förmodligen felet hos din elnätsleverantör. Vänd dig till dem och gör en felanmälan. Elnätsleverantör i Gränna, Ölmstad och Jönköping är Jönköpings Energi – gör din felanmälan här!

2. Har jordfelsbrytaren löst ut?

Om jordfelsbrytaren har löst ut testa att slå till den igen och se om strömmen kommer tillbaka. Löser jordfelsbrytaren ut återigen, kontrollera om det finns fuktiga vägguttag och förlängningskablar utomhus.

3. Är det strömlöst i hela eller delar av bostaden?

Tänd lampor, starta ugnen och kontrollera om det lyser i kylskåpet. Om det är strömlöst i hela eller delar av bostaden är det läge att undersöka huvudsäkringarna. Om du har ett hus sitter de oftast i ett plåtskåp på fasaden eller på en stolpe vid tomtgränsen tillsammans med din elmätare. Har du en lägenhet sitter huvudsäkringarna förmodligen i ett rum i källaren tillsammans med de andra lägenheternas elmätare. Kontrollera om "pärlan" har ramlat ur någon av säkringarna. Du kan byta samtliga för säkerhets skull.

Går säkringarna återigen så har du antingen överbelastat nätet med för många apparater eller så har du kortslutning någonstans.

Kvarstår strömavbrottet kan du höra av dig till oss! Vi har behöriga elektriker med god erfarenhet som gärna hjälper dig!

Hör av dig till oss

Mobil: 0706-22 98 45
Mejl: bengt@fredenwallsel.se

Följ oss på sociala medier